Sådan bliver du klogere på ejendomsskat

25 november 2020
Anne-Mette Hansen

Ejendomsskat er noget, man ikke slipper uden om at betale. Det gælder for alle boligejere. Men hvad er det egentligt for en boligskat? Hvem betales den til? Hvor ofte? Og hvordan bliver beløbet udregnet?

Læs med i denne korte artikel og få et hurtigt overblik over, hvad ejendomsskat er for en størrelse. 

Hvad er ejendomsskat?

Ejendomsskat også kaldet grundskyld, skal ikke forveksles med ejendomsværdiskatten. For at gøre det nemmere at skille dem fra hinanden, er det nemmere at kalde ejendomsskat for grundskyld.

Grundskylden betales til kommunen og afhænger af grundskyldpromillen i din kommune. Grundskyldspromillen kan ligge mellem 16 og 34. Det vil så sige, at du betaler mellem 1,6 og 3,4 procent af din grunds værdi i grundskyld. 

Afhængigt af hvilken kommune du bør i, kan du altså skulle betale en hel del mindre eller en hel del mere i grundskyld til kommunen. 

Hvordan udregnes din grundskyld?

Grundskylden udregnes ved at hjælp af din grunds værdi og grundskyldspromillen i din kommune. Det er kommunen, der beregner den.

Er din grund sat til at være 500.000 kr. værd og er grundskyldspromillen i din kommune lav på f.eks. 16? Du betaler altså 1,6% af grundens værdi: 8.000 kr. 

Hvor ofte betaler du ejendomsskatten?

Kommunen sender dig i starten af året to girokort. Du betaler nemlig din grundskyld i rater. Én i februar og én i august. 

Det er dig selv, der er ansvarlig for at sørge for at betale din grundskyld. I modsætningen til ejendomsværdiskatten, som trækkes over din årsopgørelse. 

Betaler man andre boligskatter?

Udover grundskylden skal du som boligejer også betale ejendomsværdiskat. Det er en boligskat, der beregnes baseret på en ejendomsvurdering af din ejendom. Det vil sige værdi af både grund og bolig. 

Denne type boligskat skal du ikke selv indbetale. Den trækkes i stedet over din årsopgørelse. Du skal altså ikke selv bekymre dig om den.

Flere Nyheder